Frank_GehrySlavni arhitekt Frank Gehry upravo dovršava projekt monumentalnog tornja Beekman u blizini Brooklyn Bridgea u New Yorku.

Srebrni toranj koji ima 76 etaža i ekstravagantan je poput svih ostalih Gehryjevih radova trebao bi biti gotov do kraja ove godine. Pored luksuznih stanova, ovaj toranj udomit će i javnu osnovnu školu, bolnicu i javnu garažu.

Nosiva konstrukcija izvedena je od armiranog betona, a naborana fasada zgrade je od nehrđajućeg čelika i stakla. Ukupna površina zgrade iznosi sto tisuća metara četvornih, a i jedna je od najviših zgrada na Manhattanu. Iako se tijekom gradnje govorilo o "skraćivanju" Gehryjeve originalne ideje o 76 etaža, zgrada je na kraju izvedena točno onako kako je to arhitekt zamislio.

Gehryjeva ekstravagantna arhitektura priskrbila mu je titulu jednog od najcjenjenijih arhitekata, i iako je u poznim godinama i prije nekoliko mjeseci je razmišljao o umirovljenju, Gehry, čini se, ne može bez arhitekture. A ni suvremena arhitektura bez njega i njegovih ideja koje su ponekad na granici izvedivog ne bi bila ista. 

Beekman4

Beekman1

Beekman3

Beekman5

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17