Ispred svog vremena: Amsterdamska pokretna gimnazija

Thursday, 16 December 2010 10:48

amsterdam-school

Pokretna škola kod mnogih ne izaziva ugodne asocijacije. Obično se prisjetimo prikolica s neugodnim mirisom i neudobnim ambijentom. Pri pomisli na njih ne razmišljamo baš o mogućnostima moderne tehnologije i ljepoti arhitekture. S projektom amsterdamske Het 4e Gymnasium to bi se moglo promijeniti.
Modularna pokretna škola izgleda moderno i kreativno. Predviđena za industrijsko susjedstvo u fazi razvoja za pet ili deset godina, kad se riješe urbanistički planovi, lako se može preseliti na drugu lokaciju. Drvena fasada obložena je aluminijskim panelima u veselim bojama.

- Drvena fasada dizajnirana je tako da zgradi daje dojam plastičnosti. Teško ju je razlikovati od tradicionalne drvene fasade zbog brojnih inovacija kojima je je spriječena monotona slika nabacanih drvenih komada – kažu arhitekti koji su zgradu dizajnirali.

Zgrada je okruglog oblika i konstruirana je oko velikog dvorišta koje je zamišljeno kao srce škole. Područje luke Houthavens procvjetalo je izgradnjom sličnih modularnih zgrada i višenamjenskih objekata, restorana i sl. To ga je učinilo prikladnom okolinom za neobično školu koja je svojim dizajnom ispred svog vremena.

amsterdam-school1

amsterdam-school2

amsterdam-school3

Kuća tjedna

veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca

Video galerija tjedna