IcesuiteSmješteno u zapadnom dijelu finske Laponije, snježno selo Lainio predstavlja zanimljivu turističku, ali i arhitektonsku atrakciju.

Godišnja izgradnja snježnog sela započinje kada se temperatura spusti ispod -10˚C, što se obično događa krajem listopada ili početkom studenog. Blizu 1500 tona snijega i 300 tona čistog prirodnog leda utroši se na izgradnju, a konstruktori, specijalizirani u korištenju snijega i leda kao građevnog materijala, neprestano razvijaju nova oruđa i istražuju nove inovativne načine snježne gradnje te uzdizanja ovog oblika umjetnosti na višu razinu.

Snježno selo, u potpunosti izgrađeno od snijega i leda, pokriva oko 20 četvornih kilometara. Tijekom zimske sezone izgrađuje se i oko 3 četvorna kilometra unutarnjih prostora kao kombinacija ledenih blokova i različitih struktura. U tu se svrhu koristi tzv. snice (snow + ice), tip smrznute vode s fizičkim karakteristikama snijega i leda, koji je postao normativno vezivno tkivo što učvršćuje blokove leda pri izgradnji npr. ledenih palača ili hotela.

Arhitektonski dizajn i teme unutarnjeg uređenja variraju od godine do godine te se tako u Lainiu mogu pronaći predivno osvijetljene kupole, restoran sa stolovima i barom izrezbarenim iz leda, kao i snježne galerije iluminiranih ledenih umjetničkih djela.

Također je moguće provesti noć u sobama od snijega i leda, u kojima se temperatura, bez obzira na vanjsku,a zbog dobrog izolacijskog djelovanja snijega nikada ne spušta ispod -5˚C. Približno 30 soba individualno je dekorirano, s različitim temama i osvjetljenjem, što samo pojačava dojam, zanimljivost i inovativnost graditeljskih rješenja.

Snowvillage_icebar


logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17