hakka3Utvrđeno naselje Hakka predstavlja veliku višeobiteljsku komunalnu građevinu svojstvenu istoimenom narodu u južnoj Kini. Od 17. stoljeća naovamo, zbog čestih ratova, pljačkaških napada i negostoljubivih planinskih područja, narod Hakka razvio je jedinstvene građevine naziva tu lou ili, u doslovnom prijevodu, zemljane strukture.

Kuće tu lou, kružnog ili četvrtastog oblika, podijeljene u više unutarnjih prostora (skladišta, hramovi, oružnice, stambeni prostori) zamišljene su kao velike utvrde i stambene zgrade u jednom, obično s jednim ulazom i bez prozora u prizemlju, s time da svaki kat ima drugačiju funkciju: prvi (ili prizemlje) za smještaj stoke, s obveznim izvorom pitke vode; drugi za skladištenje zaliha hrane; dok su treći i viši katovi namijenjeni stanovanju.

Takva obzidana naselja podizana su prvenstveno u obrambene svrhe i građena od cigle, kamena ili, najšešće, nabijene zemlje. Vanjski zid širok je 1 metar, a cijela zgrada doseže tri ili četiri kata u visinu. Na najvišim katovima često su konstruirane kupole i grudobrani kako bi se povećala obrambena moć i pokrile inače neobranjive točke. Vrata, kao najranjiviji dio, pojačana su kamenjem i željezom. Određeni broj manjih vrata konstruiran je u slijedu, za slučaj proboja glavnih. S izuzetkom nekoliko ogromnih utvrda, Hakka kuće imaju samo jedan ulaz. Opskrbljene namirnicama, unutarnjim izvorom vode i sofisticiranim kanalizacijskim sustavinma, mogu izdržati dugotrajne opsade.

Hakka naselja i tu lou kuće mogu se pronaći većinom u južnim i jugozapadnim provincijama Fujian i Jiangxi, a od 2008. upisane su u popis UNESCO-ve svjetske baštine.

hakka1

hakka2

hakka4

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17