vodotoranj_wroclawPovijesni vodotoranj okruga Krzyki u južnom dijelu poljskoga grada Wroclawa projektirao je renomirani lokalni arhitekt Karl Klimm, osobito čuven početkom 20. stoljeća. Gradnja je započela 1904., a godinu dana poslije ogromna i  masivna građevina od cigle, modelirana po uzoru na srednjovjekovne dvorce, uzdignuta je pored križanja avenije Wisniova i ulice Sudecka.

Toranj je, visine 63 metra, dugo vremena opskrbljivao vodom stanovnike južnih okruga Wroclawa. Ta je osnovna namjena, godinu dana nakon izgradnje, malo i proširena. Kako je toranj od samoga početka bio opremljen električnim dizalom, od lipnja 1906. javnosti je, uz cijenu od 10 pfenniga, omogućen uspon na promatračnicu smještenu na visini od 42 metra, s koje se pruža divan pogled na grad i okolicu, a od 1908. na krovu se mogla vidjeti crvena zastava koja je stanovništvo, određenog dana, informirala o dobroj vidljivosti i pogledu na Sudetske planine.

Prizemlje, postavljeno na čvrste temelje, obuhvaćalo je i stanove za zaposlenike koji su rukovali vodopskrbnim sustavom. Posebnost tornja čini dekorirani donji dio, na kojemu su kipari Taschner i Bednorz u pješčaniku izradili bareljefe s fantastičnim bićima iz srednjovjekovnih bestijarija te fontana na sjeveroistočnoj fasadi, nekad prekrasno oslikana likovima nimfe i vodenjaka, iz koje je, s izvorom u spremniku tornja, tekla kristalno bistra voda.

Zanimljiv trenutak u priči o wroclawskom vodotornju je 1945. godina. Naime, za vrijeme tromjesečne opsade Breslaua, kako se tada nazivao Wroclaw, toranj je služio kao zapovjedno mjesto. Iako je cijela okolica pretrpjela teško bombardiranje i velike štete tijekom borbi, toranj je ostao gotovo netaknut. Međutim, u godinama nakon rata, sve do sredine 80-ih i do kada se koristio kao rezervoar za izjednačavanje pritiska, strahovito je zanemaren.

Tek je 1995. provedena opsežna renovacija, kada je kompanija Stephan Elektronik Investment toranj otkupila od grada. Od tada je, obnovljen i pomlađen, wroclawski vodotoranj započeo novi život kao kompleks pomodnih restorana pod nazivom Wieza Cisnien.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17