Dvoje mladih hrvatskih arhitekata, Lea Pelivan i Toma Plejić iz “Studija UP”, nedavno su dobili najvažniju europsku nagradu za arhitekturu “Mies van der Rohe 2009″, i to Priznanje za nadolazeće arhitekte. Nagrađen je projekt za zgradu Gimnazije i sportske dvorane u Koprivnici.

Nagradu za suvremenu arhitekturu - “Mies van der Rohe 2009″ osvojila je zgrada Norveške narodne opere i baleta u Oslu trojice arhitekata (Kjetila Tradala Thorsena, Taralda Lundevalla i Craiga Dykersa) iz arhitektonskog studija “Snohett”.
Nagrada “Mies van der Rohe” iznosi 60.000 eura, a dodijeljuje se uz potporu Europske unije svake dvije godine za zgrade izgrađene u prethodnom razdoblju, te predstavlja jedno od najvažnijih priznanja za međunarodnu arhitekturu. Ove godine nagrade će biti uručene 28. svibnja 2009. u Paviljonu “Mies van der Rohe” u Barceloni.

Lea Pelivan i Toma Plejić diplomirali su 2001. na zagrebačkom Sveučilištu, a svoj arhitektonski ured osnovali su 2003. Sudjelovali su na Venecijanskom bijenalu 2004., osvojili su nagradu “Viktor Kovačić” od Udruženja hrvatskih arhitekata za projekt gimnazije i sportske dvorane, a 2007. godine dobili su i godišnju nagradu “Vladimir Nazor” za arhitekturu i urbanizam.

 

Izvor: Livingstone

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17