energyball1

TAM/BAS program je aktivan u Hrvatskoj od 2001. godine, a nastao je s ciljem jačanja malih i srednjih poduzeća kroz sufinanciranje konzultantskih usluga. Sredinom 2010. godine fokus TAM BAS Programa postaju zelene tehnologije, te su bespovratne financijske potpore za usluge poslovnog savjetovanja od tada usmjerene na područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša te prilagodbi sa EU normama.

Na taj način ne pruža se samo podrška hrvatskim tvrtkama kojima je potrebno poslovno savjetovanje, već se želi podići i razina kvalitete domaćih poslovnih savjetnika.

U tom smislu kroz BAS projekt domaćim je poduzetnicima ponuđena bespovratna potpora za usluge poslovnog savjetovanja u vrijednosti od maksimalno 75% neto cijene usluge savjetovanja, što ne prelazi 10,000 EUR vrijednosti, kao i pomoć pri odabiru odgovarajućeg poslovnog savjetnika za rješavanje određenog poslovnog problema koji se odnosi na navedena polja djelovanja, piše portal ZelenaEnergija.

Neki od primjera projekata koju mogu dobiti financijsku potporu za usluge poslovnog savjetovanja s područja zelenih tehnologija:

  • Projekti implementacije EU direktive: „Integralno sprječavanje i upravljanje zagađivanjem (IPCC
  • Projekti zbrinjavanja otpada, zagađivanja i zagađivača
  • Projekti novih ili unaprijeđenja proizvodnih kapaciteta vezano uz zaštitu okoliša
  • Unaprjeđenje ili zamjena stare ili energetski neučinkovite opreme
  • Projekti ekoloških proizvoda i usluga
  • Korištenje obnovljivih izvora energije (solar, biomasa, bioplin itd.)
  • Poboljšanje mjera energetske učinkovitosti i energetski pregledi
  • Upravljanje zaštitom okoliša (uključuje i ISO 14000)
  • Studije utjecaja na okoliš

Za potporu se mogu kandidirati mali i srednji poduzetnici čije su tvrtke u većinski privatnom i većinski hrvatskom vlasništvu te aktivno posluju najmanje dvije godine i zapošljavaju 10 do 250 zaposlenika. Gore navedeni primjeri nisu isključivi predmet sufinanciranja, već će se u sklopu projekta razmotriti i drugi projekti koji se odnose na obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

U cijeloj priči, međutim, postoji i jedan mali „ali“, a to je činjenica da za ovakvu vrstu potpora ne mogu konkurirati poduzetnici koji se bave primarnom poljoprivredom, proizvodnjom duhana ili alkohola, kockarnice, poduzetnici koji rade za vojsku, kao i financijske institucije.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17