kuneOvog ljeta će se u državni proračun sliti oko 800 milijuna kuna iz kasa energetskih tvrtki kojima je vlada suvlasnik. Prethodni Vladin plan bio je investicija od gotovo 4 milijarde eura koja bi ove tvrtke učinila nositeljima razvoja i gospodarskog oporavka.

Istodobno, sva ministarstva do kraja godine moraju uštedjeti oko 600 milijuna kuna, odnosno 200 milijuna kuna manje nego što će se ubrati od kompanija koje bi investicijama u energetski sektor trebale otvarati nova radna mjesta, piše Novi list.

Odluku prema kojoj sve tvrtke kojima je država većinski vlasnik moraju u proračun uplatiti polovicu svoje dobiti, najviše će osjetiti Hrvatska elektroprivreda koja u državnu blagajnu mora uplatiti 460 milijuna kuna. U HEP-u smatraju kako će taj iznos uplatiti iz vlastitih sredstava.

Ina će u proračun uplatiti oko 215 milijuna kuna, a iz Janafa i Plinacroa navode kako također imaju osigurana sredstva, te se neće morati dodatno zaduživati.

Novi list navodi i kako je potpuno moguće da će neka od četiri energetske tvrtke, koje planiraju financirati investicije iz vlastitih sredstava i realizirati razvojne projekte koje im je Vlada naložila, do kraja godine imati problema s nelikvidnošću u poslovanju.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17