solarni_krovJoš od vremena feničanskih mornara i prvih grčkih doseljenika, Sicilija je poznata po bogatstvu Sunca i vjetra. Danas na Siciliji nije neobično vidjeti velike vjetroelektrane ili solarne elektrane, a u nekim slučajevima i kombinaciju ova dva izvora energije.

Italija je trenutno treći najveći europski proizvođač energije iz vjetra, a i proizvodnja solarne energije, poticana državnim subvencijama, svakog dana sve više napreduje.

Iako nije iznenađenje to što naši susjedi napreduju na polju zelene energije, iznenađenje je, piše magazin Time, to što se za ovaj način proizvodnje energije zainteresirala, ni manje, ni više, nego sicilijanska mafija.

- Mafija ide tamo gdje je novac – izjavio je nedavno Domenico Fontana, šef sicilijanskog ogranka najveće talijanske tvrtke koja se bavi obnovljivim izvorima energije.

- Obnovljiva energija je jedan od najbogatijih sektora. Očito je da i mafija želi biti u njemu – objasnio je.

A čini se kako je sicilijanska Cosa Nostra već prije nekog vremena bacila oči na ovu, relativno mladu, industriju. Prošlog rujna talijanska je policija zaplijenila najveću kolekciju mafijaške imovine ikad, vrijednu gotovo dvijel milijarde dolara. „Plijen“ je uključivao čak 43 tvrtke koje su se bavile energijom vjetra i Sunca i oko 100 njihovih posjeda među kojima su bile i luksuzne vile u zapadnoj Siciliji. Vito Nicastri, tzv. Kralj vjetra, ulagao je i poticao razvoj farmi vjetra na otoku. Uhićen je jer se sumnjalo da održava veze sa sicilijanskom mafijom, točnije njenim vođom, Matteom Messinom Denarom.

Mafijaši su svoje mjesto u poslu s obnovljivom energijom našli kao „posrednici“. Odnosno, posreduju u sklapanju ugovora, kupuju i iznajmljuju zemljišta, pribavljaju potrebne dozvole i slično.

Mafijaška prisutnost u ovoj grani industrije zabrinjava sicilijanske vlasti jer smatraju da se na taj način onemogućuje konkurencija. Mafijaši ne moraju podizati zajmove kod banki niti imaju problema sa sindikatima, a uz to korištenje čiste energije da bi se oprao prljavi novac i zvuči pomalo ironično, zar ne?

 

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17