Na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni, čak dva arhitektonska studija osvojili su nagrade za svoje projekte. U kategoriji “Civic and Community” nagrađena je PRODUKCIJA 004 za zgradu Hitne pomoći u Zagrebu, dok je u kategoriji “Structural design”, titulu najboljeg ponio studio UPI-2M za Arenu Zagreb.

Na festival koji je trajao od 04.11. do 06.11. bilo je prijavljeno više od 1600 arhitektonskih projekata iz cijelog svijeta podijeljenih u 16 kategorija od kojih je za nagrade konkuriralo njih 260. O nagrađenima je odlučivao žiri sastavljen od 57 renomiranih svjetskih arhitekata.
Projekti iz Hrvatske koji su bili prijavljeni na ovaj festival su: Hitna pomoć arhitekata iz Produkcije 004, Arena Zagreb i Biooctanic arhitektonskog studija UPI-2M, Sportska dvorana u Varaždinu arhitektonskog studija AG Planum, Župna crkva Sv. Luke Evanđeliste arhitekata Roberta Križnjaka i Romana Vukoje, Višenamjenska sportska dvorana Žatika skupine arhitekata sa Zagrebačkog Arhitektonskog Fakulteta, Novi putnički terminal u Zagrebu arhitektonskog studija Kincl Ltd., te Putnički terminal u Zagrebu arhitekata Tower 151.

 


Žiri za kategoriju “Civic and Community” zaključio je da je suočen s mnogo vrijednih projekata. Također su pokušali odgovoriti na pitanje kako odlučiti o važnosti dizajna naspram održivosti izgrađenih projekata. Na kraju je odučeno da je Hitna pomoć u Zagrebu projekt koji je zaslužio nagradu jer zadovoljava sve kriterije važnosti javnog programa za dobrobit zajednice. Ili kako ga je Aaron Betsky definirao, radi se o ”mašini, ne za življenje vec za održavanje na životu”.

 

 

Dizajn konstrukcije ove je godine prvi puta uvršten kao zasebna kategorija na Festivalu pa je Arena Zagreb zabilježena i kao prva nositeljica ove prestižne nagrade. U kategoriji Dizajna konstrukcije, bilo je 7 finalista, a Arena Zagreb je prema riječima članova ocjenjivačkog suda pobijedila svojim „…jednostavnim, elegantnim i odgovarajućim konstrukcijskim konceptom“. Kratak rok izgradnje, osmišljeni sustav proizvodnje glavnih elemenata konstrukcije kao i urbanistička transformacija i razvoj tog dijela grada bili su ključni elementi za nagrađivanje projekta. Osim toga, sinergija arhitekture i konstrukcije prema riječima ocjenjivačkog suda, središnji je kriterij ocjenjivanja, što je u Areni Zagreb u potpunosti ostvareno jer lamela kao osnovni konstrukcijski element predstavlja ujedno i osnovni oblikovni element.

 


Inače, Arenu Zagreb i ostale hrvatske dvorane u kategoriji Sport posebno je pohvalio ocjenjivački sud te kategorije istaknuvši postignutu kombinaciju „zapanjujućeg dizajna“ i vrlo kratkih rokova u kojima su građevine i sagrađene.

 

 

Izvor: LivingStone

 

 

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17