most_petrijevci1Dvije godine i dva mjeseca nakon što je nekadašnji direktor Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo potpisao ugovor o građenju s hrvatskim izvođačima,premijerka Jadranka Kosor polaganjem kamena temeljca jučer je u Petrijevcima otvorila radove na izgradnji novog mosta preko Drave.

Predizborni most
Kao i u vrijeme potpisivanja ugovora, tako i danas taj most služi u predizborne svrhe, piše Jutarnji. Tada su potpisi stavljeni prije lokalnih, a jučer prije parlamentarnih izbora. Polaganjem kamena temeljca država je osigurala posao i povratak na građevinsku scenu braći Žužul, suvlasnicima tvrtke Skladgradnja, te Dragi Tadiću, vlasniku tvrtke Osijek - Koteks. Riječ je osobama koje su od potpisivanja ugovora o građenju prije dvije godine u međuvremenu postale junaci crne kronike. 
Slaven Žužul, suvlasnik Skladgradnje, bio je dvaput u pritvoru zbog bojanja tunela i radova na cesti Ravča - Ploče. 
Drago Tadić, vlasnik tvrtke Osijek - Koteks, optužen je za pokušaj podmićivanja suca Vrhovnog suda.
Slaven Žužul nije viđen, ali se pojavio Nenad Pralija, sportski direktor RNK Splita. Pretpostavlja se kao Žužulov izaslanik.
Žužul i Tadić će zajedno s ostalim dijelom konzorcija, koji čine i Viadukt, Konstruktor te Hidroelektra - niskogradnja, dijeliti posao vrijedan 1,16 milijardi kuna.

Zastoj od dvije godine
Te su tvrtke dio hrvatskog konzorcija koji je prije dvije godine pobijedio na natječaju. Ugovor o građenju s njima je potpisao tadašnji direktor HAC-a Jurica Prskalo, koji je u međuvremenu nekoliko puta bio u pritvoru zbog afere Fimi-Media i gradnje ceste Ravča - Ploče. Iako je ugovor o građenju potpisan prije dvije godine, do jučer su svi radovi stajali. U svibnju 2009. tadašnji premijer je prije lokalnih izbora naredio potpisivanje ugovora o građenju za više kapitalnih objekata iako je znao da za njihovu gradnju nema novca. Nakon Sanaderova odlaska izvođači su obaviješteni da je realizacija ugovora zamrznuta do daljnjega.

Koridor Vc
Ugovori nisu raskinuti, jer bi HAC morao platiti visoku odštetu, a građevinske tvrtke su strpljivo čekale bolja vremena i početak radova. U međuvremenu je HAC uspio kod KfW banke ishoditi kredit od 130 milijuna eura kojim će se financirati gradnja mosta. On je dugačak 2507 metara, a rok izgradnje je 30 mjeseci. Nalazit će se na budućem međunarodnom koridoru Vc Budimpešta - Osijek - Ploče.
- U ovoj recesijskoj godini ulažemo dvije milijarde kuna za ceste i autoceste, što je pokazatelj da smo dobro planirali i uvjerena sam da ćemo se za 30 mjeseci ponovno naći na ovom istom mjestu kako bismo most pustili u promet - rekla je jučer premijerka Kosor.  

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17