U samo šest mjeseci Njemačka proizvela 14.7 TWh solarne energije

Tuesday, 10 July 2012 06:46

sunceBudući da je korištenje solarne energije u Njemačkoj poraslo za 50 posto u odnosu na prošlu godinu, nacionalni solarni resursi postigli su fenomenalnih 14.7 TWh proizvodnje u prvih šest mjeseci 2012. godine. Radi se o zadovoljenju čak 4.5 posto njemačkih energetskih potreba.

U 2011. godini, njemački fotonaponski sektor proizveo je 19 Twh električne energije u cijeloj godini, dok je u prvih šest mjeseci 2011. godine proizvedeno tek 5 Twh. Za ogroman skok u proizvodnji prvenstveno je zaslužna stalna i svakim danom sve veća instalacija fotonaponskih sustava širom zemlje.

Tako su u samo četiri mjeseca Nijemci instalirali novih 73.756 fotonaponskih sustava širom zemlje, a novi niču svakog tjedna. Ukupna snaga novih sustava iznosi 2.328 MW. Njemački stambeni i poslovni sektor već sada raspolažu sa 1.2 milijuna aktivnih fotonaponskih elektrana koje su instalirane u proteklih nekoliko godina.

U 2012. Njemačka će dostići ukupno 28 GW instalirane snage iz fotonaponskih sustava te i dalje ostati predvodnik u razvoju čiste energije. Zahvaljujući Njemačkoj, solarna energija će postati treći obnovljivi izvor energije, a ukoliko i druge zemlje odluče slijediti njemački primjer, ubrzo bi čak mogla i preteći energiju vjetra i bioplin.

Izvor: Energis.ba

Kuća tjedna

veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca
veljaca

Video galerija tjedna