rusevinaJedini projekt koji Grad Zagreb namjerava ostvariti u blizini Savske ceste je proširenje Nove ceste na Knežiji, za što je izdana i lokacijska dozvola.

U širem centru grada, samo 10 minuta vožnje tramvajem od Trga bana Jelačića, nalaze se napuštene barake, stambene kuće te nekad davno korišteni poslovni prostori. Mjesto radnje je Savska cesta, točnije jugozapadni dio preko puta Vjesnikova nebodera.
Na istom području, samo još nešto zapadnije, na križanju s Novom cestom na Knežiji, nalazi se još nekoliko oronulih kućica po čijem je izgledu očito da tamo nitko nije živio već godinama. Sve kuće obrasle su u korov, s vanjske strane otpada fasada, a unutrašnjost je prekrivena razbijenim staklom, punim vrećama za smeće te raznim otpacima.
Prostor ispred kuća na uglu Savske i Nove ceste, istočno od željezničkog nadvožnjaka, sada ipak ima neke koristi – poslužio je kao besplatni parking vozačima kojima se ne sviđa ideja plaćanja za treću zonu. Građani koji tuda svaki dan idu na posao ili žive u blizini ne vide u ruševinama ništa korisno.
»Sramota je da se po gradu podižu neke skupe zgradurine, a nitko ne želi uložiti u obnovu ovih prostora koji se ne nalaze na kraju svijeta nego u vrlo prometnoj Savskoj cesti. Komunalni redari ovdje vjerojatno nikada nisu pomolili nos, iako bi tu bilo bolje poslati ekipu za deratizaciju«, komentirala je prolaznica Tatjana Lešković. Dodala je kako je posebno žalosna sudbina poslovnih prostora, ali da ovo nije usamljeni slučaj.
Kako saznajemo iz Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu grada, za većinu čestica kao korisnik je u katastru upisan Grad Zagreb, dok su vlasnici privatne fizičke i pravne osobe. »Grad Zagreb nije vlasnik navedenih nekretnina pa s njima ne može ni raspolagati. U većini slučajeva radi se o stambenim prostorima, a postoji i manji broj poslovnih«, objasnila je pročelnica Ureda za imovinsko pravne poslove Ninoslava Zeković te dodala kako u Gradu nije poznata činjenica kada su prostori napušteni ni koja je njihova vrijednost.
Jedini plan koji Grad ima za to područje jest proširenje Nove ceste, za što je izdana i lokacijska dozvola.



Izvor: www.webgradnja.hr

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17