emwlogoZavršnica natječaja za dobivanje nagrade »Europski tjedan kretanja 2009.« Nagrada se dodjeljuje lokalnim vlastima koje su uložile najveće napore u podizanju svijesti svojih građana o nužnosti promjene načina kretanja u gradovima.
Ivanić-Grad je uz švedski grad Gävle te španjolski Léon ušao u finale europskog natječaja za europsku nagradu »Europski tjedan kretanja za 2009. godinu«, doznajemo u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
Nagrada se već osmu godinu dodjeljuje lokalnim vlastima koje su uložile najveće napore u podizanju svijesti svojih građana o nužnosti promjene načina kretanja u gradovima te provele inovativne programe i projekte kojima je cilj poboljšanje kvalitete života promicanjem alternativnih održivih načina prijevoza poput bicikala, pješačenja ili javnog prijevoza te poticanja građana na njihovu provedbu, a sve to radi smanjenja onečišćenja zraka i ukupnog poboljšanja kvalitete života.
Na natječaj su se mogli prijaviti samo gradovi koji su ispunjavali tri kriterija Europske povelje: organizacija tjedna aktivnosti, provedba barem jedne nove trajne mjere i organizacija »Dana bez automobila«.
U Ivanić-Gradu je ove godine četvrtu godinu uzastopce obilježen Europski tjedan kretanja. Počeo je zatvaranjem Trga Vladimira Nazora za promet, a završio Danom bez automobila. U međuvremenu su održane brojne aktivnosti s velikim brojem sudionika poput edukativnih radionica za djecu, podjele promotivnih materijala, Dana zdravlja, Dana druženja s osobama s invaliditetom čiji je cilj, uz ostalo, bio poboljšanja klime u gradu.
Manifestaciju Europski tjedan kretanja u prošloj je godini obilježio čak 2181 grad od kojih 32 iz Hrvatske, a najbolja tri finalista izabrala je Europska koordinacija. Nagradu će na svečanosti, koja će se 23. ožujka održati u Musée du Cinquantenaire u Bruxellesu, najboljem gradu dodijeliti europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik.
Ovogodišnja će svečanost biti treća uzastopna na kojoj će kao jedan od finalista sudjelovati hrvatski predstavnik. Koprivnica je tu nagradu osvojila 2007., a prošlogodišnji finalist za nagradu Europskog tjedna kretanja 2008. bio je Zagreb.
Inače, Europski tjedan kretanja je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. održava od 16. do 22. rujna. Europski tjedan kretanja izrastao je iz inicijative »U gradu, bez mog automobila!«, pokrenute u Engleskoj 1995. godine. Zahvaljujući svojim ciljevima brzo je prihvaćena diljem Europe, a 2000. je uz potporu tadašnje europske povjerenice za okoliš Margot Wallström »Dan bez automobila« ustanovljen kao europska inicijativa.

Za bolju klimu u gradovima
Žarišna tema za 2009. godinu »Za bolju klimu u gradovima!« podcrtava važnost koju imaju lokalne vlasti u promociji automobilu alternativnih načina prijevoza, čime se ne pridonosi samo stvaranju kvalitetnijih životnih uvjeta u gradovima, nego i borbi protiv klimatskih promjena. Trenutačne navike putovanja koje se uvelike oslanjaju na automobile pokretane fosilnim gorivima glavni su izvor stakleničkih plinova, jer je sektor prijevoza odgovoran za čak 40 posto emisija stakleničkih plinova u Europi.
(Vjesnik.hr)

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17