kuca_233731S1Kuća za odmor Jadranke Polak u Ravnoj Gori, obiteljska kuća u Rudešu Tomislava Pavelića, stambeno-poslovna zgrada Sukoišan sjever u Splitu Lee Pelivan i Tome Pleića te stambeno-poslovna zgrada u Velikoj Gorici Ivane Ergić, Vesne Milutin i Tomislava Rukavine prema mišljenju stručnog savjeta Udruženja hrvatskih arhitekata najuspješnija su ostvarenja na području stambene arhitekture u 2009. Te kuće u žestokoj su borbi za nagradu Drago Galić koju UHA svake godine dodjeljuje najuspješnijim realizacijama u tekućoj godini.

Arene nisu ušle u izbor

No, koje su sve zgrade, kuće i interijeri bili u najužoj konkurenciji za nagrade Viktor Kovačić, Drago Galić, Bernardo Bernardi te Neven Šegvić porazgovarali smo sa sada već bivšim predsjednikom stručnog savjeta UHA-e Nenadom Kondžom (novo vodstvo izabrano je prošli vikend te službena primopredaja još traje) koji nam je objasnio kriterije.
- Najjača konkurencija bila je za nagradu Viktor Kovačić koja zadnjih godina obuhvaća javne i komercijalne zgrade. U konkurenciji su bile sve dvorane i arene koje su se sagradile zbog rukometnog prvenstva kao i neki dugoočekivani i najavljivani projekti. Stav stručnog suda, odnosno sedmeročlanog žirija je da ni jedna arena ne uđe u konkurenciju jer se postavlja pitanje njihove održivosti i isplativosti. Ova nagrada izrazito je javnog karaktera te nam se činilo da su dvorane u Poreču, Osijeku i Varaždinu puno važnije za zajednicu nego arene u Zagrebu i Splitu. Nakon promišljanja, razgledavanja i analiziranja, od svih tih dvorana nominirali smo samo gradsku dvoranu u Varaždinu Roberta Lohera i Marka Cvjetka. Od dvorana koje nisu sagrađene za rukometno prvenstvo u užem izboru bila je i mala (školska) dvorana u Zmijavcima Ante Nikše Bilića kojemu je nominacija za dlaku izmakla u ovoj, kao i nominaciji za stambenu arhitekturu - rekao je Kondža.

Jaka godina za 3LHD

Nominacije nipošto nisu izbjegle 3LHD-u koji je s atraktivnim “topografskim” projektom Centrom Zamet u Rijeci nominiran čak u dvije kategorije, i to za Viktora Kovačića i za sam interijer dvorane, odnosno za nagradu Bernardo Bernardi. A 3LHD osvojio je još jednu nominaciju u kategoriji B. Bernardi za Plesni centar u Zagrebu.
- Istina, malo je neobično da jedan autor ima dvije nominacije u istoj kategoriji i da ukupno ima tri nominacije... No, što reći. Njihova produkcija ove godine bila je sjajna. Za Viktora Kovačića nominirana je i škola na Krku Saše Randića i Idisa Turata na kojoj se čita njihov prepoznatljiv rad, ali i izvrsna interpretacija mediteranskog stila, onakvog kakav bi u suvremenom dobu trebao biti. U nominacijama je i već u svijetu prepoznata Hitna Pomoć Produkcije 004, kojoj je jedina mana to što su neki njezini dijelovi predizajnirani - objasnio je Kondža i dodao da je u najužem izboru uz dvoranu Žatika u Poreču bila i garaža Ivanišina i Kabashija u Dubrovniku.

Izmaklo im za dlaku

- Uz već spomenute projekte, rekonstrukciju kina Lika u Plesni centar te interijer dvorane Zamet studija 3LHD-a, nominaciju za Bernardija osvojila je i rekonstrukcija i interijer Palače Lešić-Dimitri u Korčuli arhitektice Zore Salopek-Baletić, zahtjevan arhitektonski zahvat koji čuva i unapređuje kulturnu baštinu. Sva tri projekta u interijeru stvaraju arhitekturu i izuzetan ambijent, iako moram napomenuti da je i u ovoj konkurenciji bilo vrlo zanimljivih rješenja, poput caffe bara Kota UPI 2M-a - kaže Kondža.

Knjiga “Landscapes of Transition” Krunoslava Ivanišina i Hansa Ibelingsa nominaciju nije zaslužila zbog stava stručnog savjeta da UHA ne smije nominirati svoja izdanja pa su naposljetku samo dvije knjige ušle u konkurenciju za nagradu N. Šegvić za arhitektonsku kritiku i publicistiku, i to knjiga “Arhitektonske kronike” pokojnog Tomislava Odaka, te publicistička knjiga o šestogodišnjem radu Arhitektonskog fakulteta u Splitu Darovana Tušeka.- Možda smo prema nekim kućama bili i pomalo nepravedni jer je riječ o iznimnim ostvarenjima, no pokušali smo biti što stroži te se ograničiti na maksimalno četiri nominacije po svakoj kategoriji. U užem krugu u kategoriji za stambenu arhitekturu bila je kuća Marija Perosse u Istri, obiteljska kuća arhitekta Dražena Juračića, kuća Ante Nikše Bilića te mini naselje na Svetom Duhu arhitekta Vladimira Kasuna, a meni osobno jako se svidjela i stambena zgrada Nene Kezića.

Općenito, nivo stambene produkcije rađene isključivo za tržište ove je godine puno bolji nego prošlih godina, a jedan od mojih favorita bila je i stambena zgrada u Karlovcu Ane Martine Bakić i Ivane Knez. Naposljetku, odlučili smo se za dvije iznimne stambeno-poslovne zgrade (P10 - Studija UP i stambeno-poslovna zgrada 2 u 1 u Velikoj Gorici Ivane Ergić, Vesne Milutin i Tomislava Rukavine) te dvije obiteljske kuće. Vikendica Jadranke Polak izgleda kao da se nalazi u Švicarskoj i da je izašla iz stranog časopisa, a Tomislav Pavelić doveo nas je u veliku ‘muku’ koju od njegove dvije prijavljene kuće nominirati s obzirom da su obje izvrsne - kaže Kondža.

Nagradu za životno djelo osvojio je Andrija Mutnjaković, arhitekt s osebujnim i prepoznatljivim stilom. A tko će biti ovogodišnji pobjednici najostvarenja saznat će se već u utorak u Gradskom vrtu u Osijeku, gdje će se otvoriti i Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata za 2009.

 

 

Izvor: Jutarnji

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17