nekretnineVrijednost izvršenih građevinskih radova koje su u Hrvatskoj tijekom prvih devet mjeseci ove godine obavila poduzeća sa 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima iznosila je 15,9 milijardi kuna i bila 5,3 posto manja nego u istom lanjskom periodu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.


Istovremeno, radovi obavljeni s podizvođačima bili su vrijedni 7,4 milijarde kuna i njihova vrijednost bila je 9,4 posto manja. Blago je pak, za 0,3 posto, porasla vrijednost novih narudžbi građevinskih radova i u prvih devet mjeseci iznosila je 19,1 milijardu kuna. Tijekom prvih devet mjeseci, građevinska poduzeća s 20 i više zaposlenih završila su 5.555 stanova što je 16 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Nasuprot tomu znatnije je, za 35,4 posto, pao broj stanova u gradnji i potkraj rujna građevinari s 20 i više zaposlenika gradili su 8.515 stanova.

Od radova koje su građevinari ostvarili s vlastitim radnicima, radovi na ostalim građevinama u devet mjeseci bili su vrijedni 8,5 milijardi kuna, što je 53,5 posto ukupne vrijednosti radova s vlastitim radnicima. Radovi koje su građevinske tvrtke obavile s vlastitim radnicima na zgradama bili su vrijedni 7,4 milijarde kuna, što udio od 46,5 posto u ukupnoj vrijednosti radova tih tvrtki. Prema vrsti radova, 66,3 posto vrijednosti radova s vlastitim radnicima ostvareno je u novogradnji, a 33,7 posto u ostalim radovima.

Ukupna vrijednost građevinskih radova koje su u zemlji tijekom prvih devet mjeseci obavila poduzeća sa 20 i više zaposlenih, sa svojim radnicima i podizvođačima, bila je 23,2 milijarde kuna, što je u usporedbi s podacima iz istog razdoblja lani 6,8 posto manje. No, u DZS-u kažu da te podatke ne komentiraju jer oni mogu sadržavati radove podizvođača, koji, kada sami dostavljaju podatke DZS-u, te radove predstavljaju kao izvedene s vlastitih radnicima pa može doći do njihova dupliciranja. Stoga je, kažu u DZS-u, više riječ o informaciji o jednoj vrsti prometa, nego o vrijednosti radova.

 

 

Izvor: SEEbiz

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17