solarseeOčito je da nema ljepšeg načina ulaska u 2010. nego uz podizanja cijene plina za 15%, poskupljenje struje najavljenog za travanj te istovremeno smanjenje izdvajanja za obnovljive izvore energije što će indirektno utjecati i na poticaje.

 

Kad smo već pomislili da potkraj 2009. godine ništa ne može poći naopako, naši su nam dragi političari odlučili dodatno zapapriti ulazak u 2010. godinu poskupljenjem plina, koje je prvo bilo najavljeno 19%, da bi vlada ipak odlučila platiti troškove skladištenja plina od 5 lipa po m3, time smanjujući poskupljenje na 15%. Logična posljedica poskupljenja plina biti će i poskupljenje električne energije koje je ipak odgođeno za travanj iduće godine, a što će lančano povući vidljiv ili nevidljiv udar poskupljenja ostalih proizvoda na već ionako isušenu hrvatsku lisnicu.

I kad smo već pomislili da nakon fijaska Kopenhagena i očitih problema Hrvatske s provođenjem protokola iz Kyota, umjesto povećanja izdvajanja za obnovljive izvore energije, Hrvatska je odlučila dodatnog zapapriti smanjujući naknadu za poticanje obnovljivih izvora energije. Ta se vijest, naravno, uspjela nezapaženo provući pod kraj godine kraj svih drugih “bitnijih” događanja.

Ukratko, umjesto 0.89 lp/kWh, potrošači će od trenutka objave u Narodnim novinama za obnovljive izvore energije u 2010. godini početi plaćati 0.5 lp/kWh, što možda neznatno smanjuje konačnu cijenu električne energije, ali će imati utjecaja na poticanje obnovljivih izvora električne energije kroz povlaštene tarife otkupa.

 

 

Izvor: SEEbiz.eu

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17