arena_238195S1Godina je to izvsne arhitekture, međunarodnih priznanja i nagrada, jeftinijih stanova, no i godina kada je 9000 građevinara dobilo otkaz te kada se broj investicija smanjio za 40 posto.

Iako se prije godinu dana moglo čuti da će doći do sloma tržišta nekretnina te da će cijene stanova, kuća i građevinskih zemljišta pasti i do 50 posto, to se u 2009. godini nije dogodilo. Prema statističkim pokazateljima 2009. je bila bolja nego što se predviđalo. Tražene cijene nekretnina korigirale su se te su umanjene za 10 posto u odnosu na 2008. godinu, a realizirane cijene nekretnina manje su za 20 posto, što je zapravo pokazatelj individualiziranog pristupa u prodaji nekretnina te da o kupnji nekretnine treba pregovarati, a ne samo čitati oglasnike.
Protekla je godina bila zanimljiva i zato što je tržištu nekretnina donijela i neke nove modele kupnje, a vrlo uspješnim i primamljivim pokazalo se model najma uz mogućnost kupnje, koji su nakon Pašalića u naselju O2 u Odranskoj zavrtnici slijedili mnogi.

Kompenzacijski stanovi

Već početkom godine počele su i brojne akcijske ponude banaka (prva je s akcijskom krenula Raiffeisen banka, a danas gotovo sve banke imaju portfolio stanova koje prodaju), koje su snizile cijene pojedinih nekretnina 15-ak posto te kupcima ponudile povoljnije uvjete kreditiranja. Na tržištu su se tijekom 2009., nakon desetak godina zatišja, pojavili i kompenzacijski stanovi koji se prodaju po znatno nižim cijenama, a Centar nekretnina u suradnji s partnerima pokrenuo je čak dvije aukcije nekretnina.
Koliko su svi ovi potezi bili uspješni, dalo bi se razgovarati, s obzirom na to da je promet nekretninama, odnosno prodaja pala za najmanje 30-ak posto u odnosu na lani.

Nestabilnost i nesigurnost

Stručnjaci kao glavni razlog tolikog pada prodaje vide u nestabilnosti i nesigurnosti koja je potpomognuta relativno nepovoljnim kreditima, nemogućnošću zaduživanja, smanjenoj kupovnoj moći (za oko 8 posto), političkom situacijom, aferama, lošim gospodarstvom te svakako strahom od gubitka radnog mjesta.
U 2009. godini u gospodarskom sektoru 50.000 ljudi ostalo je bez radnog mjesta, 6000 tvrtki dulje je od tri mjeseca u blokadi, a investicija je oko 40 posto manje. Sve to uz nemogućnost zaduživanja za nove projekte te usporenu prodaju stanova rezultiralo je smanjenim opsegom posla, a u konačnici i otpuštanjima u građevinarstvu, u kojem je tijekom godine posao izgubilo oko 9000 ljudi. Takva gospodarska, društvena i politička klima zasigurno nije poticajna te se trenutno malotko odlučuje za kupnju nekretnine. Kupuje se ono što je nužno, prijeko potrebno ili izuzetno povoljno.

Međunarodna priznanja

No, po čemu doista pamtiti 2009. godinu? Godina je to kada su cijene prestale suludo rasti te kada se vrlo pristojan stan u Zagrebu mogao kupiti već za 1800 eura po četvornome metru (tolika je otprilike prosječna cijena četvornog metra stambenog prostora u Zagrebu).
No, 2009. godine dogodio se niz pozitivnih događaja koji bude nadu u bolju budućnost.
Prije svega, hrvatski arhitekti ove godine dobili su niz međunarodnih stručnih priznanja i nagrada. Toma Pleić i Lea Pelivan, osnivači Studia UP, osvojili su posebnu Mies van der Rohe nagradu za realizaciju srednje škole sa sportskom dvoranom u Koprivnici te na taj način učinili veliki korak za afirmirmaciju hrvatske arhitektonske scene u svijetu.

Uspjeh u Barceloni

Vjetar u leđa hrvatska arhitektura dobila je i u Barceloni na Svjetskom festivalu arhitekture, gdje su zgrada Hitne pomoći u Heinzelovoj ulici u Zagrebu (rad Produkcije 004) te Arena Zagreb (rad studija UPI 2M) proglašene najboljim objektima u svojoj kategoriji, a uz njih se u nominacijama našlo još šest projekata i realizacija.

Najveći shopping centar

Ovu godinu možemo pamtiti i po dovršetku Muzeja suvremene umjetnosti arhitekta Igora Franića, projektu koji je nakon deset godina od natječaja i šest od početka gradnje napokon dovršen te koji je zasigurno najveća investicija u kulturi u posljednjih 20 godina.
Ove godine počele su funkcionirati i multifunkcionalne dvorane, građene za Svjetsko rukometno prvenstvo, a od velikih investicija Zagreb se može pohvaliti i realizacijom projekta Sopnica Jelkovec u Sesvetama (naselje poticajne stanogradnje za 3000 ljudi) te West Gateom u Zaprešiću, najvećim shopping centrom u Hrvatskoj.
Koliko će ove investicije biti isplative, ovisi o nizu faktora, a stručnjaci kažu da se za iduću godinu ne planiraju neke značajnije veće investicije.

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17