Trziste-stanova-ugrozava-natalitet_article_fullUnatoč nekoliko mjera populacijske politike Vlade RH koji je za posljedicu imao manji porast novorođenih, u Hrvatskoj još uvijek broj umrlih uveliko nadmašuje broj rođenih, navodi internetski portal za nekretnine Crozilla u članku „Kupnja stana tek u četrdesetoj!“.

U Hrvatskoj je od 1991. do kraja 2008. godine prirodno smanjenje stanovništva oko 134 tisuće osoba.Kao jedan od najvažnijih problema negativne demografije, svakako ne i jedini, za Crozillu je neriješeno stambeno pitanje većine mladih. Zbog problema sa stanovanjem, smatraju u Crozilli, mladi se sve kasnije odlučuju za ulazak u brak. Prosječna starost muškaraca se od 1998. godine kod stupanja u brak povećala za nešto više od 3 godine i na kraju prošle godine iznosila je skoro 30 godina odnosno 29,7 godina. Kod žena je razlika još veća, skoro 4 godine. Prosječno žene u Hrvatskoj u brak stupaju s 26,81 godinom.

Iz Crozille su naveli i Vladine programe za rješavanje stambenih pitanja mladih. Uprava za područja posebne državne skrbi, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodenog gospodarstva provodi program stambenog zbrinjavanja obitelji na području posebne državne skrbi, što se odnosi i na mlade bračne parove koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva provode tri programa stambene gradnje u cilju provođenja mjera za zadovoljavanje stambenih potreba građana. U tim kategorijama su svakako i mlade obitelji, ali u mjerama nije posebno obuhvaćena populacija mladih.

Kako se navodi u članku Crozille u većini razvijenih zemalja stambeno tržište funkcionira kontrolirano upravo zbog uvažavanja važnosti stambenog zbrinjavanja mlađih. Premda su kod nas komercijalne banke podružnice europskih banaka njihovo kreditiranje stanogradnje i stambenih kredita nije kao u matičnim zemljama. Naime, one su po pravilu privoljene od gradskih uprava zapadnoeuropskih gradova da u partnerstvu s gradovima koji su depoziteri kod tih banaka uz prihvatljivije uvjete kreditiraju gradnju javnonajamnih i socijalnih gradova.

 

 

Izvor: Business.hr

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17