peljesac-most_001U Vladi razmatraju da gradnju Pelješkoga mosta financiraju novcem Europske Unije, potvrdilo je nekoliko sugovornika iz Vladinih i lobističkih krugova. Postoji mogućnost da se gradnja Pelješkoga mosta dijelom ili u cijelosti financira novcem EU, no ništa konkretno po tom pitanju još nije napravljeno, kaže izvor Jutarnjeg lista u Vladi.

No, da bi takav projekt mogao itekako biti bitan i za EU govori i podatak da Bruxelles očekuje pristupanje Hrvatske Uniji u siječnju 2012. godine. Hrvatska će tada postati dijelom jedinstvenog EU tržišta, a njene će granice prema istoku ujedno postati i vanjske granice EU, pa će i nadzor na njima biti stroži nego sada. To će prilično otežati promet iz Dubrovnika prema ostatku zemlje.

Stvari će se dodatno zakomplicirati kada Hrvatska nekoliko godina kasnije pristupi Schengenu, jer će se ukidanje granica prema Sloveniji i Mađarskoj tada kompenzirati dodatnim jačanjem granice prema Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Stoga ne treba čuditi da bi i Bruxelles u gradnji Pelješkoga mosta mogao naći interes, to više što bi taj objekt trebao biti i dio jad ransko-jonskog prometnog pravca.


Izvor: www.seebiz.eu

logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

info@gradnja.org

Marketing

marketing@gradnja.org

Copyright 2007-2020 GRADNJA ORG; Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17